UN AN DE IN.TUNE

În ianuarie 2025 Alianța IN.TUNE a împlinit un an. Un an productiv, deloc ușor, cu provocări și realizări pe măsură, cu oameni dedicați și studenți implicați în buna funcționare a activităților acestei alianțe.

2024 a fost primul an al Alianței europene la nivel universitar din domeniul Muzică și Arte – IN.TUNE European AllianceInnovative Universities in Music and Arts in Europe.

Reprezentanți ai opt instituții partenere (Haga, Oslo, Barcelona, Paris, Viena, Belgrad, Helsinki, București) au participat activ la activitățile derulate în cele opt Pachete de lucru (cu grupurile de lucru aferente).

Structuri IN.TUNE

17 grupuri de lucru și comitete au fost stabilite și au conlucrat pe parcursul acestui an, implicând în activitățile lor peste 200 de studenți, profesori și personal administrativ. Studenții sunt reprezentați la nivelul alianței, câte doi din fiecare instituție. În viitorul apropiat se vor lansa apeluri pentru proiecte inițiate atât de studenți, cât și de către profesori, în vederea extinderii rețelei lor profesionale.

Primele rezultate raportate pe platforma Comisiei Europene

În decembrie 2024 au fost încărcate pe platforma Comisiei Europene primele rezultate ale Alianței IN.TUNE, care demonstrează un conținut extrem de valoros – ca urmare a colaborării celor opt instituții – în cercetare, antreprenoriat, consiliere în carieră, Lifelong Learning, mobilități, strategii de e-learning și potențiale noi formate educaționale.

Seamless mobility for students and staff – Pachetul de lucru nr.2, coordonat de către Universitatea Națională de Muzică din București

Concret, UNMB coordonează activitatea Pachetului de lucru nr.2, intitulat Seamless mobility for students and staff, a cărui componență implică două grupuri de lucru, cel privind Mobilitățile și cel privind E-learning strategies and policies. Mai mult decât atât, peste 25 de persoane din instituție au fost implicate în activitățile alianței, inclusiv reprezentanți ai studenților. Primul an a presupus o intensă colaborare de ordin administrativ, pentru că s-au pus bazele de funcționare a structurilor care formează alianța și s-au format echipele de lucru, pe grupuri tematice diferite. Comunicarea între parteneri a fost deosebit de intensă, pe parcursul anului având loc întâlniri majoritare online, dar și întâlniri fizice și schimburi de email-uri. La nivelul instituției, trimestrial, a avut loc întâlnirea internă UNMB. În afară de email-uri, canalul preferat de comunicare este Teams.

În martie 2024, UNMB a găzduit prima întâlnire live a Comitetului Administrativ și al IN.TUNE Institutional Alliance Coordinators, eveniment care s-a bucurat de popularitate atât în rândul partenerilor IN.TUNE, cât și în rândul comunității academice a UNMB. Cu ocazia acestui eveniment, au avut loc întâlniri de promovare a Alianței în rândul studenților, profesorilor și personalului administrativ al universității și discuții, pentru a fi la curent cu așteptările și dorințele acestora.

Ecouri ale Alianței IN.TUNE

Despre alianța europeană s-a vorbit și în cadrul Întâlnirii Coordonatorilor de Relații Internaționale și a Congresului Rectorilor, evenimente organizat de AEC și găzduit de Royal Irish Academy of Music, Dublin – septembrie și noiembrie 2024.

De asemenea, subiectul alianțelor europene a fost abordat și la evenimentele organizate pe parcursul anului 2024 de către ANPCDEFP.

Activități următoare

Activitățile concrete, cu caracter inovativ, educațional, de cercetare vor demara intens la începutul și pe parcursul anului 2025. Încurajăm participarea cât mai multor studenți, cadre didactice și personal administrativ la apelurile de proiecte care se vor lansa. În ceea ce privește aspectul digitalizării învățământului superior muzical, vor fi explorate noi tehnologii ca parte integrantă a procesului de predare, se vor testa sisteme de latență scăzută (precum MVTP), în vederea flexibilizării și eficientizării cursurilor online sau în format hibrid. Vor continua activitățile de cooperare în domeniul cercetării, dezvoltării profesionale continue (atât a profesorilor, cât și a personalului administrativ), precum și societal engagement.

Oportunități pentru studenți, profesori și personal administrativ:

  • se vor lansa apeluri pentru proiecte studențești și de profesori (în cadrul WP2, în vederea cooperării și a extinderii rețelei profesionale)
  • se vor testa, utiliza și achiziționa sisteme de latență scăzută pentru evenimente online (de la lecții, până la repetiții, concerte, recitaluri, cursuri de măiestrie, etc.)
  • va avea loc IN.TUNE Staff Week: evenimentul, găzduit de MDW, în luna aprilie, va reuni personal administrativ, specialiști contabili și de Resurse Umane în jurul unor discuții importante privind resursele financiar – administrative
  • vor fi propuse colaborări intensive în domeniul Lifelong Learning, Serviciilor de Carieră și Cercetării
  • vor fi, de asemenea, selectate și implementate noi formate educaționale, precum cursuri online, Blended Intensive Programmes, Joint Modules și Joint Programmes, extrem de diverse tematic, cuprinzând aproape toate specializările din planul de învățământ (Interpretare – vocală & instrumentală, Compoziție, Muzicologie, Pedagogie muzicală, Teorie Muzicală, Sănătatea muzicienilor, Antreprenoriat, precum și propuneri transdisciplinare).

Pentru mai multe detalii privind Alianța IN.TUNE și pentru a fi la curent cu activitățile derulate, vă invităm să urmăriți site-ul alianței și să vă abonați la newsletter-ul IN.TUNE – https://intune-alliance.eu/. Pentru orice alte întrebări privind IN.TUNE, puteți trimite un email la următoarea adresă de email angela.sindeli@unmb.ro.