ALIANȚA IN.TUNE

Uniunea Europeană a selectat aplicația pentru IN.TUNE – Universități inovatoare în domeniul muzicii și artelor în Europa ca fiind una dintre cele șapte alianțe remarcabile din 39 de propuneri. Lansarea oficială a programului a avut loc pe 10 noiembrie 2023, în timpul celui de-al 50-lea congres anual al AEC la Conservatorul Regal din Haga. Această primă Alianță europeană a universităților din domeniul muzicii și artelor subscrie pe deplin la principiile și obiectivele stabilite de recenta Strategie europeană pentru universități, care subliniază rolul important al învățământului superior în modelarea unor societăți durabile, democratice și rezistente. Ea se constituie ca un model de rol pentru transformarea sectorului european al învățământului superior muzical spre un viitor incluziv și excelent, responsabil și autonom din punct de vedere societal, inovator și centrat pe student.

Un consorțiu puternic în mijlocul schimbărilor sociale

IN.TUNE este pe cale să devină o completare remarcabilă a inițiativei universitare europene, fiind prima alianță dedicată domeniului muzicii și artelor. Înființarea IN.TUNE are loc în mijlocul diferitelor evoluții societale, care prezintă atât oportunități, cât și provocări pentru învățământul muzical superior și pentru sectorul cultural și creativ. Schimbările în situația muzicienilor și artiștilor datorate evoluțiilor tehnologice rapide, schimbările în rolurile profesionale și formele tot mai nesigure de finanțare a sectorului cultural și creativ îndeamnă instituțiile să își adapteze practicile pedagogice tradiționale. IN.TUNE reunește un consorțiu de instituții de prestigiu care împărtășesc o viziune colectivă de îmbunătățire a calității, performanței, atractivității și competitivității lor internaționale. Printre instituțiile partenere se numără Academia Norvegiană de Muzică din Oslo, Universitatea Națională de Muzică București, Conservatorul din Paris, Uniarts Helsinki – Academia Sibelius, Escola Superior de Música de Catalunya Barcelona, Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, Universitatea de Arte din Haga – Conservatorul Regal și Universitatea de Arte din Belgrad.

Lucrând în direcția sustenabilității pe termen lung

Concepția colaborării se bazează pe crearea de cadre, metodologii și politici, fiecare dintre acestea având activități și rezultate specifice menite să asigure durabilitatea pe termen lung. Activitatea alianței se învârte în jurul a patru domenii tematice principale: Furnizarea în comun a educației și mobilitatea, cercetarea și inovarea, implicarea socială și guvernanța și cooperarea în cadrul alianței. Aceste domenii vor fi abordate prin intermediul a opt pachete de lucru, fiecare instituție parteneră conducând unul dintre ele, dar participând activ și la altele, asigurând astfel o distribuție egală a expertizei, a angajamentului și a volumului de muncă. Printre rezultatele cheie se vor număra cadrele de mobilitate, mecanismele de colaborare în domeniul cercetării și inovării și politicile de implicare a societății.

Etapele următoare

Colaborarea își propune să joace un rol activ în modelarea viitorului atât al sectorului, cât și al societăților noastre, prin asumarea provocărilor educaționale, profesionale, societale, tehnologice și ecologice de astăzi, prin crearea unui mediu instituțional orientat spre viitor și prin împuternicirea studenților și a personalului de a aborda aceste provocări în activitatea lor creativă. În lunile următoare, cele opt instituții partenere vor lucra la primele schițe ale cadrului în jurul domeniilor tematice principale. Fiecare instituție principală va ține la curent părțile implicate și interesate prin intermediul unor publicații periodice pe site-ul web intune-alliance.eu.